Могилянка відкриває Ресурсний центр для ветеранів та ветеранок

OV 1
OV 1
OV 2
OV 2
OV 3
OV 3
У межах запланованого НаУКМА відкриття Ресурсного центру для ветеранів та ветеранок в Могилянці відбулась панельна дискусія «Освіта для ветеранів: що потрібно для успішного повернення до цивільного професійного життя». Метою заходу було дізнатись думки представників різних сторін, безпосередньо зацікавлених в інтеграції ветеранів.
 
 
 
До дискусії долучились представники Міністерства економіки України, військові експерти, представники українського IT-сектору та НаУКМА. Зокрема, в ній брали участь заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна, військова, громадська діячка, засновниця організації «Центр підтримки аеророзвідки» Марія Берлінська, Керівниця ветеранського ресурсного центру НаУКМА Яна Чапайло, молодший сержант ЗСУ, випускник НаУКМА 2012 року Тарас Тимочко та менеджерка соціальних проєктів EPAM Наталя Мовчан.
 

КМА є однією з рушіїв соціальних змін у суспільстві. З 2015 року університет працює із військовими, їхніми сім’ями та дітьми на базі створених спеціально для них програм Центру психічного здоров’я та психосоціальної підтримки НаУКМА, Києво-Могилянської Бізнес Школи, Школи професійної та неперервної освіти та багатьох інших.

 

Завдяки набутому досвіду в 2024 році Києво-Могилянська академія планує, окрім розвитку наявних, запустити низку нових сервісів, в тому числі й освітніх програм. Ці сервіси будуть спрямовані на допомогу у відновленні наявних професійних навичок, інтеграцію набутих у війську компетенцій у професійне цивільне життя, сприяння у відкритті власної справи. Крім того, Академія планує додаткові напрями для роботи з бізнесом та HR.

 

Яна Чапайло зазначила, що Ресурсний центр НаУКМА для ветеранів є міждисциплінарним центром, який сприяє економічній та соціальній інтеграції ветеранів, фокусується на об’єднанні існуючих і створенні нових ресурсів професійного, кар’єрного, освітнього розвитку військових (діючих та демобілізованих) та їхніх родин. Ресурсний центр поділяє цінності та місію НаУКМА, в межах якої функціонує, — «сприяти розвиткові національно свідомої, чесної, небайдужої особистості, здатної незалежно мислити й відповідально діяти згідно із принципами добра та справедливості, для розвитку відкритого та демократичного суспільства».
 
 
«Ідеальним рішенням було б навчити охочих ветеранів військовим технологіям, які можна використовувати на підтримку фронту, підготувати до роботи інструкторів, які будуть вчити наших дітей у закладах освіти базовій роботі з технікою та софтвером. Єдиний вихід для України — технічна мілітаризація суспільства. Важливо підтримувати фронт, навчати лідерів та надавати можливості працювати людям, які отримали поранення чи не можуть воювати у зв’язку зі станом здоров’я», — зазначила Марія Берлінська.
 
 
У межах панельної дискусії йшлося про потреби військових після повернення до цивільного життя не лише на професійному та освітньому, а й на психологічному рівні, а також про роль бізнесу, держорганів, освітніх установ у підтримці ветеранів та їх соціальній адаптації.
 
© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна