Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 82

Філологія

 

 

                 588208          Сучасна людина ... Яка вона? Це людина, що вміє розуміти, міркувати й говорити. Це не вроджене. Цьому необхідно вчитися щодня, іноді протягом усього життя. Правильно висловлювати свої думки, красиво говорити, вміти розуміти один одного, розуміти культуру інших народів. Всьому цьому в школі нас вчать на уроках мови і літератури. Не має значення, яка це мова. Суть не в цьому. Якщо нам дійсно цікаві мова й література, ми, звісно, виберемо шлях філолога.

 

Що таке філологія і з чим її їдять?

 

Філологія (від грец. «Любов до слова») - це сукупність наук, які вивчають культуру народу, виражену в мові та літературній творчості. Лінгвістика не завжди належить до філології: по-перше, вона не обов'язково досліджує тексти, по-друге, не завжди зачіпає культурологічну сторону питання. Для лінгвістики наближення до точних наук є більш характерним, ніж для інших дисциплін, які традиційно належать до філології.

 

34219-NjQxYTJjYTNlZQУ словнику Даля «філологія» - наука чи вивчення древніх, мертвих мов; вивчення живих мов: лінгвістика.

 

Як наука вона виникла в XVII - XVIII столітті, і тоді була дуже тісно пов'язана з давньою культурою: мовою, літературою, історією, філософією і мистецтвом. На сьогоднішній день філологія є комплексною гуманітарною наукою. Вона включає в себе таку важливу галузь знань, як культура мови, яка досягла високого рівня розвитку, адже жодна нація світу не може називатися "нацією" без рідної мови та культури відповідно. Так само філологія включає в себе такі самостійні науки, як мовознавство, літературознавство, етнографія, фольклористика.

 

Від правильної побудови речення залежить те, наскільки буде зрозуміла мова людини. Від дрібних неточностей, грубих помилок і незграбних фраз до формування мовних норм - все це на практиці і є головною суттю поняття "філологія".

 

Хто такі філологи й де їх шукати?

 

readingissexy3Філологи - це люди, які досконало володіють мовою, без порушень літературних та розмовних норм.

Де шукати: серед викладачів ВНЗ, вчителів мови в школах, серед літературних діячів й працівників радіо та телебачення.

Філологи - це діячі науки.

Де шукати: на лекціях в університетах та академіях, у видавництвах за комп'ютером, в бібліотеках.

 

Філологи - це творчі люди.

Де шукати: в літературних студіях, на лекціях, у видавництвах, на природі.

Філологи - це журналісти.

Де шукати: шукати марно, вони самі в пошуках!

 

А якщо серйозно, для філологів існує безліч можливостей застосувати свої знання на практиці.

Філологи цілком можуть займатися журналістикою: працювати як  у видавництві, так і на телебаченні.


Це успішні перекладачі. Що стосується іноземних мов ... тут завжди є можливість побувати в іншій країні на навчанні.


Письменники. З одного боку, складно назвати це професією, скоріше - покликанням. З іншого - ви можете бути професійним письменником і заробляти на цьому.


Критик. Якщо ви філолог, то ви знаєте, що критик - це не тільки той, хто критикує і критикує, тобто критикан. А критик - це цілком собі професія, яка до того ж вимагає і смаку, і дару слова, і обізнаності в предметі.

 

H8rw3xJCohs

 

Редактор. Редактор - це вже безпосередньо філологічна спеціальність, оскільки вона передбачає відточування тексту до досконалості.


Сценарист. Тут мова йде не про художній твір. Ми говоримо про сценарії для свят, заходів, передач і навіть кіно. Як написати сценарій, не маючи НІ частинки таланту? Можете почати з компаній - святкових агентств, а там вже як піде. Знову ж сценаристом може бути людина з будь-якою освітою, однак вважаємо, що серед філологів їх більше, оскільки у них природні нахили та освіта спрямовані саме в ту сторону.


Спічрайтер. Всі наші політики говорять часто гладко і ясно, заглядаючи періодично в папірець. Якщо ви будете спічрайтером, то, можливо, один з цих геніальних папірців створите ви.


Копірайтер. Пише статті й рекламні тексти, вигадує слогани та сюжети рекламних роликів. Цю роботу можна гармонійно поєднувати з наповненням та адмініструванням сайтів, але інколи роботодавці вимагають для такої роботи ще й базові навички з програмування.


Коректор. Перевіряє орфографію, пунктуацію, граматичні та мовні помилки (часто) в книгах, газетах, журналах.

 

 

Тож, ось перелік занять і професій для філолога. Звичайно, він не повний, тому що можливості філологів неосяжні. Поєднання знань з філології та з інших галузей дає безліч затребуваних на ринку праці кваліфікацій, тож все залежить від власника цього інтелектуального скарбу.

 

Читати ще: Могилянські філологи.10 причин вступати на бакалаврат філології в НаУКМА (а не деінде)

 

Переклад і адаптація Годзули О.В. Джерело

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна