Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 82

Як обрати "саме ту" спеціальність?

                                           big-cac76373c26cff028dfc0e35df2bdab9                                                                                Правильний вибір спеціальності впливає на все подальше життя. Улюблена робота дарує людині усвідомлення своєї значущості, наповнює дні сенсом і корисною діяльністю. Ненависна робота - це безперервне катування і ярмо. Вона здатна перетворити життєрадісну особу в нещасного буркотуна і мізантропа, переповненого розчаруванням і жалем до себе. 

   Щоб уникнути подібної долі, спеціальність потрібно вибирати вдумливо й ретельно зважувати можливі варіанти. Є щасливі люди, які з дитинства знають свою майбутню професію, у яких пристрасне юнацьке захоплення або сімейні традиції стають справою життя, але більшість стикається з муками вибору й їх нерідко спіткають типові помилки абітурієнта.

 

На жаль, часто трапляються випадки, коли вчорашні школярі вступають до вузів за волею батьків, за компанію з однокласниками або друзями, під впливом яскравої реклами або туди, куди вистачить балів, виходячи з принципу «аби взяли». У підсумку з'являються погані студенти, яким нецікаве навчання, а потім погані працівники, які рідко працюють за фахом або ненавидять свою професію.

Як же обрати «саме ту» спеціальність? Універсального способу немає, кожна людина унікальна й наділена притаманним тільки їй набором здібностей і бажань, але існують загальні рекомендації, які допомагають знайти професійне покликання серед безлічі варіантів.


Поради

Безсумнівно, прислухатися до порад потрібно, як правило, їх дають доброзичливці: друзі, батьки, обізнані знайомі. Але не варто забувати, що для друзів у першу чергу важлива компанія, а вибір спеціальності вторинний. Батьками рухають добрі наміри і прагнення краще влаштувати життя чада, але часом їх вибір диктується бажанням втілити в дітях свої нереалізовані мрії.

Батьки витрачають гроші, використовують зв'язки в престижних внз, переконують, умовляють, критикують самостійний вибір майбутнього студента і часто домагаються свого. Дитина наперекір своїм бажанням і сподіванням вчиться спеціальності, яка для нього нудна й важка. На додаток у студента з'являється виправдання поганої успішності - вибирав не він, його примусили. Нерідко такі історії закінчуються відрахуванням з університету чи переведенням на іншу спеціальність. В ідеалі батьки повинні підтримувати починання дитини, оберігаючи її від очевидних помилок.

 

Тести

Школяреві важко розібратися в своїх бажаннях, прагненнях, здібностях. Велику користь для вибору спеціальності мають профорієнтаційні тести. Не варто чекати, що вони дадуть вичерпні відповіді. Результати тестів - не догма, а матеріал для роздумів. Тести виявляють здібності людини, рівень її комунікабельності, перспективи в тій чи іншій сфері діяльності. На вибір спеціальності впливають інтелектуальні, психологічні та фізіологічні особливості особи, яка проходить тест. Наприклад, для «сови» професія, пов'язана з ранніми підйомами, стане постійним стресом, а для активної людини неприйнятна рутинна робота з документами.

 


Внутрішнє «Я»

Поради, тести, детальна інформація про ВНЗ - це лише інструменти, що допомагають знайти покликання. Людина - вершитель своєї долі, а головний її помічник - внутрішній голос, який іноді складно розрізнити серед купи чужих голосів. Потрібно пам'ятати, що вибір спеціальності - життєво важлива справа, яка не терпить необдуманих рішень та поспіху. Цей вибір краще за все зробити самостійно, спираючись на підказку внутрішнього «Я».

Переклала й адаптувала Годзула О.В. Джерело оригіналу

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна