Дослідження та наукова діяльність

Загальна інформація

Дослідження та наукова діяльність

Публікації

Конференції

Тематика досліджень та проекти Інституту громадянської освіти:

1. Громадянська освіта в Україні

Головна мета проектів Інституту – поширення і популяризація громадянської освіти.

«Демократія: від теорії до практики»: інноваційний курс з громадянської освіти за методологією IFES, який з 2018 року викладається в НаУКМА. Інтерактивний курс був розроблений спільно провідними українськими та міжнародними фахівцями із урахуванням українського контексту. Студенти НаУКМА були одними із перших, кому було надано можливість його прослухати.

У рамках курсу студентами розроблено та втілено в життя ряд проектів громадської участі. «Публічний лекторій»: проект передбачає проведення циклу регулярних публічних лекцій. Починаючи із 2018 року Інститутом організовано понад 20-ти лекцій на різноманітні теми, які включають гендерні питання, ЗМІ та політики, лекції від випускників НаУКМА, відомих вітчизняних та зарубіжних експертів та науковців.

 

2. Дослідження наукової спадщини С.Рябова

«Рябівські читання»: науково-дослідницький проект, в рамках якого відбуваються щорічні заходи на честь пам’яті засновника інституту – Сергія Рябова (конференції, семінари, круглі столи, конкурси наукових та студентських робіт).

 

3. Протидія корупції та політичному маніпулюванню

«Стоп політичній корупції – громадський моніторинг парламентських виборів-2019»: проект спрямований на відстеження поширення маніпулятивної інформації в українських мас медіа та використання брудних технологій протягом парламентської виборчої кампанії.

Ініціатором проекту виступила ГО «Стоп корупції», підтримали ініціативу два університетські наукові заклади - Інститут громадянської освіти НаУКМА та Інститут журналістики КНУ ім.Т.Г.Шевченка, а також платформа семантичного медіа моніторингу Semantrum. У ході моніторингу виборів використано найновіші сучасні технології аналізу великих масивів даних, картування (mapping) каналів, свідомого поширення маніпулятивної дезінформації, проведено експертні дослідження і журналістські розслідування.

 

“Школа громадянської освіти” – спільний проект ГО “Стоп корупції”, Інституту громадянської освіти НаУКМА та ACREC. Протягом проекту Інститутом проведено серію навчальних тренінгів для громадських активістів ГО “Стоп корупції”, що працюють у регіонах України, з метою дослідити корупційні ризики та провести кампанії з протидії корупції в обраних містах.

 

4. Молодіжна освітня політика

“Школа молодіжного лідерства”: спільний проект Інституту громадянської освіти НаУКМА та ГО “Нова політична генерація».

У рамках проекту було проведено два цикли навчання: 15-16 липня (ДПУ «Міжнародний дитячий центр «Артек») та 28 вересня 2019-го року (м. Славутич), які включали інтерактивні заняття, серед яких лекції, практичні вправи, дискусії та завдання для закріплення отриманих знань. У результаті цього проекту з громадянської освіти біля 300 школярів з України та Білорусі отримали навички активного лідерства, ознайомились з методами впливу на владу з метою відстоювання своїх інтересів.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна