Почесний професор НаУКМА, академік Мирослав Попович: «Я радий, що мене запросили у дім, до створення якого я був причетний»

01 вересня новий навчальний рік у Могилянці розпочався інаугураційною лекцією академіка Мирослава Поповича «Київ як "другий Єрусалим».

 

Мирослав Володимирович Попович - відомий український філософ, культуролог, логік, директор Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, доктор філософських наук, один із членів ініціативної групи «1 грудня».

Представляючи високого гостя, почесний президент НаУКМА В. Брюховецький згадав, що Мирослав Володимирович був причетний до відродження Могилянки і якийсь час працював на посаді її проректора з науки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хоча тема лекції формально була мало пов’язана з політичною ситуацією в Україні, Мирослав Володимирович прокоментував її, відповідаючи на запитання студентів: «Україна, Київ сьогодні є відкриттям для світу, а ті зразки громадянської поведінки, які демонструють українці, дивують всіх. Попри це, ми не можемо розраховувати на якусь особливу ласку від світу. Мусимо працювати самі».

«Є ключові пункти, в яких ми мусимо не допускати зла, - підкреслив Попович. - Перше – це незалежність нашої держави. Це – аксіома для 90% громадян України. Друге – свобода у широкому сенсі слова. Ми не можемо нехтувати жодним її проявом. І, нарешті, політики мають пам’ятати про бідних і голодних і мати програму допомоги їм».

 

Після закінчення лекції президент Андрій Мелешевич оголосив рішення Вченої Ради університету про присудження Мирославу Поповичу звання Почесного професора НаУКМА.

 

Диплом та професорську мантію академіку вручили А.Мелешевич та В.Брюховецький.

 

Дякуючи за високу честь, Мирослав Попович сказав: «Я переживаю зараз одну з найбільш зворушливих хвилин мого життя. Я бачу ваші очі (звертаючись до студентів Могилянки – Авт.) і розумію, що Вам можна вручити майбутнє України».

Із текстом лекції можна ознайомитись за посиланням.

 


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна