Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 82

Професія Культуролог: що це і де я зможу працювати?

cultn

Коли ми вибираємо спеціальність в університеті нам лише 17. Мало хто в цьому віці знає чого хоче від життя, в якій індустрії хоче працювати. Тому часто ми прислуховуємось до думки батьків, старших друзів або обираємо щось цікаве для вивчення, не маючи уявлення, як потім застосуємо набуті знання чи де зможемо працювати з отриманим дипломом.

Більшість випускників-гуманітаріїв і студентів соціальних спеціальностей не мають конкретного уявлення про майбутнє місце роботи. Також не мають впевненості щодо практичних навичок і знань, здобутих в університеті. Часто десь на 4-му курсі ми питаємо себе, а що я реально можу робити? Не вмію програмувати, малювати картини чи складати бізнес-плани. Як мені переконати роботодавця, що я вмію думати, легко знаходжу вихід зі складних ситуацій, маю гарні аналітичні і організаційні навички?

Студенти-культурологи не є винятками. Ми пропонуємо вибір робочих місць випускникам з дипломом “Культуролог”.

 

Що вивчають культурологи?


Культура - це динамічний процес, а не статичне явище. Студенти культурологи вивчають як створюються окремі елементи кульри, як культура руйнується, як її можна трансформувати, яке місце займає відчуття самоіднетифікації в сучасній культурі і які зміни відуваються в культурі під впливом розвитку нових засобів комунікації, інформаційних технологій і глобалізації. Культурологи вивчають етапи становлення і розвитку світової і української культури, розвиток мистецтва, історію і теорію музейної справи, феномен масової культури, поп-культури і субкультур, їх роль і функції в сучасному світі і багато іншого…

 

Навички, які отримають студенти-культурологи протягом навчання


Протягом навчання за спеціальністю Культурологія, студенти НаУКМА засвоюють і вдосконалюють цінні навички, які можуть бути застосовані у різних кар’єрних сферах, зокрема:

  • розуміння сучасних культурних тенденцій;

  • критичне і креативне мислення;

  • аналітичне мислення, вміння інтерпретувати інформацію;

  • навички вирішення проблем в різних контектах;

  • розуміння процесів розвитку сучасного суспільства і окремих груп інтересів;

  • логічне мислення;

  • усна і письмова комунікація;

  • дослідницькі навички і робота з комп’ютером.

 

Де працюють культурологи?


Вивчення культурології дає змогу працювати у сферах, які потребують розуміння сучасних культурних і соціальних процесів. Культурологи працюють зокрема в медіа індустрії: журналістика, видавнича справа і редагування, реклама, зв’язки з громадськістю, соціальні дослідження, аналітика, критика та прогностика в адміністративних установах і ЗМІ. Культурологи стають фахівцями, медіаторами, кураторами і адміністраторами культурних, соціальних і політичних проектів. Часто працюють викладачами і дослідниками. Проводять науково-дослідну, аналітичну і консультаційну роботу в театрах, музеях, галереях, філармоніях, бібліотеках, студіях. Завдяки набутим навичкам і знанням випускники-культурологи можуть дуже легко переміщуватися між галузями: управління, освіта, позашкільне і неформальне навчання, дослідницька робота, мистецтво і дизайн, туризм, телефомунікації, громадський сектор (вивчення і аналіз соціокультурних проблем, робота в поліетнічних колективах) і бізнес.

 

 

 

Підготувала Ганна Гаврилів

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна