Могилянці виграли хакатон IT-проектів для переселенців

 

07-8 лютого у Києві відбувся хакатон “Програмісти допоможуть переселенцям з Донбасу” на кращий проект комунікаційного сервісу для переселенців із зони АТО.

Організували IT-марафон громадська організація SocialBoost, креативний простір “Часопис”, Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Агенство США з міжнародного розвитку (USAID).

Переможцями хакатону стали четверо студентів другого курсу факультету інформатики НаУКМА, які запропонували проект “Life Tag”.

Гліб Кошуков, Оксана Гриців, Андрій Лях та Назар Козак навчаються в одній групі на спеціальності “Прикладна математика”. Під час хакатону до команди також приєднались маркетолог Вадим Арістов та студент НАУ Ярослав Підмогильний. Про свої ідеї, конкурс і плани команди на майбутнє розповіли Гліб та Оксана.

 

- Ідея з’явилась у нас буквально за кілька днів.

Ми дізнались про хакатон за тиждень до проведення, у неділю, в понеділок надіслали заявку, а в середу вже пройшли попередній відбір. До участі відібрали 10 команд, ми були наймолодшими. Ми поширили інформацію у соцмережах і отримали одразу велику підтримку нашої ідеї, багато людей написали нам, що це чудовий проект.

На хакатоні ми працювали загалом десь 26 годин. Наш результат – бета-версія сервісу, яка зараз потребує додаткової розробки. Щоб повністю завершити проект і він почав працювати потрібно ще 3-6 тижнів. Компанія “Microsoft” надає нам доступ до своїх топових технологій і доступ до платформи, на якій буде розміщено сервіс.

 

Суть нашого проекту Life Tag – просто і швидко, найкоротшим шляхом, забезпечити зв’язок між людиною із зони АТО і волонтером, який може надати їй допомогу. Система працюватиме за принципом запит-відповідь. Надіславши sms на наш номер, людина отримає список контактів волонтерів і державних служб відповідно до свого запиту. Волонтери також отримуватимуть цей запит і зможуть одразу зателефонувати. Це, власне, emergency service. Людина, яка хоча б один раз вишле нам SMS, залишиться у нашій базі даних. У такий спосіб ми матимемо першу базу реєстру громадян, які були змушені виїхати із зони АТО. Завдяки цьому можна буде дізнатись, скільки переселенців потребують допомоги. Люди в зоні АТО знаходяться у важкій ситуації і не мають гаджетів і доступу до Інтернету. Вони просто фізично не можуть шукати волонтерів через Інтернет. Тому ми й зробили SMS-сервіс, яким можна буде скористатись з будь-якого телефону.

Надалі ми спробуємо полегшити саму функцію і використати технологію, яка взагалі працює на так званому мобільному біосі, яким можна скористатись навіть з дуже старого телефону. Волонтери будуть реєструватися у нашій системі через Інтернет. Якщо людина готова надавати допомогу, вона може зайти на сайт і створити свій особистий кабінет, вкавши ім’я, місто, потребу, яку вона може задовольнити, і кількість людей, яким може допомогти.

Волонтери – це, як правило, освічені люди середнього або високого достатку. Вони зацікавлені в тому, щоб пришвидшувати і акумулювати свої організації, щоб збільшувати їхню продуктивність і пришвидшувати допомогу.

 

У нашому сервісі немає функції переказу грошей, не передбачено жодного грошового обміну. Гроші, як правило, приносять деструктив, а Life Tag – для того, щоб задовольнити базові потреби постраждалого, вижити і адаптуватися на перший час. Наше завдання – забезпечити швидкий зв’язок. Якщо людина, наприклад, потребуватиме грошей на квиток, надсилатимуться не гроші, а сам квиток з іменем, прізвищем. Буде передбачений захист від різних шахраїв, є обмеження на кількість повідомлень, які можна надіслати впродовж дня. Волонтери також нестимуть відповідальність за надання послуг, бо є багато псевдоволонтерів, які не надають насправді допомогу. Вони будуть звітуватися і матимуть внутршній рейтинг за результатами своєї роботи.

Щоб сервіс запрацював, потрібно, щоб про нього дізналися люди, які потребують допомоги в зоні АТО і волонтери. Ми будемо поширювати інформацію про Life Tag через соцмережі, мас медіа, волонтерські групи. Оператори зв’язку будуть надсилати повідомлення про наш сервіс усім, хто знаходиться в зоні АТО. Агенство США з міжнародного розвитку USAID надасть нам велику базу волонтерів, ми зробимо розсилку для них і запросимо зареєструватись на нашому сервісі. Сподіваємося і на інформаційну підтримку від держави, яку пообіцяв Давид Кізірія, радник Адміністрації Президента з питань переселенців, який був на хакатоні. Загалом, у нас люди не довіряють державі, і на створення комунікаційних сервісів люди витрачають свої зусилля і гроші. Окремим життям живе наш апарат управління країни, і окремим життям живуть люди. На жаль чи на щастя, що у нас такі добрі люди, громадські ініціативи задовольняють набагато більше потреб біженців ніж країна.

 

Гроші, які ми отримали, підуть на тестування і реалізацію проекту.

Більша частина суми, якщо ми не домовимось з операторами, піде на сервіс SMS-розсилки, бо кожне повідомлення коштує 16-18 копійок, якщо купуєш велику кількість SMS, можна отримати велику знижку. Можливо, якась частина грошей піде на рекламу сервісу. Є ідея встановити рекламні щити Life Tag біля коридорів виїзду із зони АТО. На них буде наш номер і якась проста зрозуміла фраза, наприклад “Ми подбаємо про тебе”. Будемо співпрацювати з рекламними агенціями. У одного з нас немає комп’ютера, ми відкладемо певну частину грошей і купимо йому. Ці гроші не для того, щоб їх розтринькати, вони на добру справу.

 

Підготувала Ольга Лось.

На фото:

Вадим Арістов, Ярослав Підмогильний, Назар Козак, Оксана Гриців, Гліб Кошуков, Андрій Лях


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна