Інавгураційна лекція почесного доктора НаУКМА Андрія Зубова

17 жовтня, о 13:30, ауд. 1-217

 

Один із перших російських інтелектуалів, який відкрито виступив проти анексії Криму, прочитає лекцію «Христианство и многообразие религиозного опыта».

Мова – російська.

Подія відкрита для всіх охочих, бажана попередня реєстрація

 

Андрій Борисович Зубов (нар. 16 січня 1952, Москва, СРСР) – російський історик, релігієзнавець і політолог, доктор історичних наук, професор Московського державного інституту міжнародних відносин, член Синодальної біблійно-богословської комісії і Міжсоборної присутності Російської Православної Церкви, один з авторів «Основ соціальної концепції Російської Православної Церкви».

Закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин (1973).

1978 року захистив кандидатську дисертацію «Досвід дослідження парламентської демократії в Таїланді». Доктор історичних наук (1989, тема дисертації — «Парламентська демократія та політична традиція Сходу»).

До 2001 року працював в Інституті сходознавства РАН.

Спочатку спеціалізувався на вивченні питань політичної історії Таїланду, парламентаризму в країнах Сходу . Останнім часом займався проблемами релігієзнавства та історії Росії.

Професор кафедри релігієзнавства та філософії Філософсько-богословського факультету Російського православного інституту св. Іоанна Богослова. Професор кафедри філософії МДІМВ. Генеральний директор Центру «Церква та Міжнародні відносини» МДІМВ.

Володіє англійською, тайською та французькою мовами.

Зубов був відповідальним редактором двотомника «Історія Росії. XX століття» (1 том: 1894–1939 і 2 тому: 1939–2007). Авторський колектив об'єднав більше 40 авторів з Росії та з-за кордону. Проект спочатку створювався під керівництвом А. І. Солженіцина, але потім авторський колектив дистанціювався від нього. Виступив у пресі у зв'язку зі справою Pussy Riot. На його думку, покарання учасницям групи було неадекватно жорстким, і навіть у Російській імперії до подібних вчинків ставилися поблажливіше.

 

04 березня 2014 року Андрій Зубов опублікував у російському часописі «Ведомости» статтю під назвою «Це вже було» (рос. «Это уже было»). У ній Зубов, аналізуючи дії Росії відносно України і введення російських військ до Криму , вказав на схожість рис нинішньої кризи з приєднанням Австрії до нацистської Німеччини у 1938 році. Зубов заявив про згубність для Росії таких дій.

Після публікації згаданої статті 4 березня 2014 року його було звільнено з роботи. Того ж дня Київський університет запропонував Зубову посаду професора Інституту міжнародних відносин. Масове обурення, яке виникло в Росії та світі з приводу звільнення Зубова за антивоєнну статтю, змусило «відіграти платівку назад». Історику винесли «серйозну догану» та сказали, що він може продовжувати викладати. Але 24 березня 2014 р. за дії А.Зубова, які «йдуть врозріз із зовнішньополітичним курсом Росії, піддають безоглядній і безвідповідальній критиці дії держави, завдають шкоди учбово-освітньому й виховному процесу», адміністрація Московського державного інституту міжнародних відносин (університет) ухвалила рішення щодо розірвання трудової угоди із професором.

 

Рішенням Вченої ради НаУКМА від 29 травня 2014 року Андрію Борисовичу Зубову присвоєно звання «Почесний доктор НаУКМА».

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна